Griep en verkoudheid

Griep en verkoudheid
Hoewel velen denken dat verkoudheid en griep hetzelfde zijn, is dit echter niet waar. Het komt erg vaak voor dat mensen die verkouden zijn zeggen dat ze griep hebben, maar dit klopt dus helemaal niet. Griep en verkoudheid zijn namelijk verschillende ziekten, die veroorzaakt worden door verschillende virussen. Om je meer inzicht te geven in de verschillen tussen de beide ziekten, worden op deze pagina de symptomen van verkoudheid en griep op een rijtje gezet, om vervolgens de symptomen van beide ziekten met elkaar te vergelijken.

Symptomen van griep

Als je griep hebt, heb je te maken met verschillende vervelende symptomen. In de meeste gevallen zijn deze symptomen zo vervelend, dat mensen met de griep een paar dagen uit de running liggen en in bed moeten blijven.

Zo kun je bij de griep last hebben van koorts (hoger dan 38 graden), koude rillingen, spierpijn, hoest, een verstopte neus, hoofdpijn, moeheid en zwakte. Daarnaast spreek je bij de meeste mensen die griep hebben van een gevoel van ‘algehele malaise’, dit is het gevoel van doodziek zijn die de meeste mensen met griep ervaren. Je voelt je dan zo ellendig, dat je het liefst alleen maar in bed ligt en er pas uit komt als je je weer beter voelt.

Symptomen van verkoudheid
Mensen die verkouden zijn, hebben weer last van hele andere symptomen. Zo heb je bij verkoudheid last van niezen, een lage verhoging (van minder dan 38 graden), keelpijn, tranende ogen, hoest, een verstopte neus, het gevoel dat je niet lekker in je vel zit, hoofdpijn en soms ook oorpijn.

Verschillen tussen griep en verkoudheid
Als je de ziekten griep en verkoudheid met elkaar vergelijkt op basis van bovenstaande symptomen, zijn er zeker belangrijke verschillen tussen beide ziekten te ontdekken. De verschillen tussen griep en verkoudheid, zijn de volgende:
– Bij griep heb je vaak een verhoging van boven de 38 graden, bij verkoudheid is dit vaak lager dan 38 graden.
– Bij griep ervaar je een gevoel van algehele malaise (doodziek zijn), bij verkoudheid zit je slechts niet lekker in je vel.
– Bij griep heb je last van koude rillingen, spierpijn en moeheid en zwakte, bij verkoudheid is dit niet het geval.
– Bij verkoudheid heb je last van niezen, keelpijn en tranende ogen, bij griep is dit niet het geval.

Zoals je ziet, zijn er dus vele verschillen te ontdekken tussen beide ziekten. Hoewel er dus zeker overeenkomsten zijn tussen beide ziekten, wil het niet zeggen dat als je verkouden bent, je ook meteen de griep hebt of andersom. Door de symptomen van griep en verkoudheid in je achterhoofd te houden bij het waarnemen van klachten, weet je met welke ziekte je precies te maken hebt. Op deze manier kun je de ziekte die je op dat moment hebt, effectief bestrijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *