Griep tips

Griep tips. Blijf thuis. De griep is een bijzonder besmettelijke ziekte die als een bosbrand om zich heeft grijpt. Gedraag u dus niet als een werkbeest of een martelaar. Blijf thuis van uw werk – of van waar dan ook – tot minstens een dag nadat uw lichaamstemperatuur weer normaal is. Kinderen houdt u thuis van school of kinderdagverblijf tot ze volledig genezen zijn.

Rust! Met deze tip zult u het waarschijnlijk niet zo moeilijk hebben, want u bent toch te ziek om iets te doen. Bedrust is erg belangrijk, omdat uw lichaam dan al zijn energie kan stoppen in het bestrijden van het virus. Door bezig te blijven terwijl u ziek bent, verzwakt u uw afweermechanismen en riskeer u complicaties.

Drink! Zorg ervoor dat u voldoende drinkt. Als u veel drinkt – het maakt niet uit wat, zolang het maar niet alcoholisch is – neemt u tegelijkertijd ook gemakkelijker de noodzakelijke vitaminen en mineralen op.

Voorzichtig met andere geneesmiddelen. Medicijnen tegen verkoudheid, die u zo bij de drogist of apotheker kunt kopen, kunnen de griep symptomen tijdelijk verzachten. Middeltjes die antihistaminica bevatten, bijvoorbeeld, kunnen helpen tegen een loopneus. Maar pas op, dergelijke medicijnen kunnen u het valse gevoel geven dat u aan de beterende hand bent. Als u dan besluit maar weer uw normale bezigheden op te pakken, kan dit leiden tot terugval en zelfs ernstige complicaties uitlokken.

Gorgelen met zout water. Een pijnlijke of ruwe keel is een normaal verschijnsel bij griep. Gorgelen met een zoutoplossing verzacht de pijn en spoelt eventuele afscheiding weg die zich in uw keel ophoopt. Los hiervoor 1 theelepel zout op in een halve liter warm water. Deze concentratie benadert de pH-waarde van lichaamsweefsel en is erg weldadig. U mag dit middel zo vaak toepassen als u wilt, maar let er wel op dat u de vloeistof niet inslikt – het hoge natriumgehalte is niet zo gezond.

Neem een snoepje. Harde snoepjes of zuigtabletten kunnen de keel ook verzachten. Door erop te zuigen houdt u de keel vochtig.

Bevochtig de lucht. Het ongemak van hoesten, een zere keel of droge neusgaten kan flink verminderd worden door voor een hogere luchtvochtigheid te zorgen in de slaapkamer. Een luchtbevochtiger of verstuiver kan ook helpen bij een beklemde borst of een verstopte neus.

Verzorg uw neus. Door vaak uw neus te snuiten, is deze waarschijnlijk heel gevoelig geworden. Smeer daarom uw neusvleugels regelmatig in om de irritatie tegen te gaan. Aangezien vaseline snel uitdroogt, kunt u hiervoor beter een speciaal product bij drogist of apotheker kopen.

Warmte. Een typisch kenmerk van griep is dat uw spieren vermoeid zijn en pijn doen. Een verwarmingskussen verzacht de pijn.

Een warm voetbad. Ga bij hoofdpijn of een verstopte neus met uw voeten in een bak warm water zitten. Dit kan helpen.

Zorg voor frisse lucht. Zorg ervoor dat uw ziekenkamer altijd voldoende gelucht wordt. Pas echter op voor tocht. Draag, om koude rillingen te voorkomen, warme, goed passende nachtkleding.

Laat u wrijven. Een wrijfbeurt op uw rug kan helpen het immuunsysteem te activeren om de griep te bestrijden. Het voelt lekker en doet u sowieso goed.

Eet licht en verstandig. Wanneer de griep op zijn hoogtepunt is, hebt u waarschijnlijk totaal geen eetlust. Maar zodra u klaar bent om over te schakelen van vloeibare niet iets vastere kost, kunt u het beste de nadruk leggen op lichte, zetmeelhoudende voeding. Droge toast is prima, net als bananen, appelmoes, kaas, gekookte rijst, rijstepap, gekookte graanproducten en yoghurt. Maak een verfrissend dessert: schil goed rijpe bananen en vries ze in. Maal ze vervolgens fijn inde keukenmachine.

Verzorg uw lippen. Om te voorkomen dat uw lippen door de koorts te droog worden en barsten, kunt u ze beter regelmatig voorzien van een laagje vaseline, cacaoboter, aloƫ-veragel of een andere lippenbalsem.

Koorts bij kinderen. Als een kind hoge koorts heeft, kunt u er het beste voor zorgen dat het weinig kleren aanheeft en veel drinkt. Dep de huid ter afkoeling met een doek die u vochtig hebt gemaakt met lauw water. Zet desnoods een ventilator naast het bed voor wat afkoelende lucht.

Ziek griep goed uit. Ga niet meteen als u zich wat beter voelt, weer met volle kracht aan de slag. De griep zal des te harder terugslaan. Bovendien kan het leiden tot ernstige complicaties. Begin, als u voelt dat u aan de beterende hand bent, kalmpjes aan met wat gewone huiselijke dingen en ga pas over tot de normale bezigheden als u zich weer helemaal in orde voelt.

Huiduitslag kan ook voorkomen tijdens de griep. Raadpleeg altijd een dokter als u uitslag krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *