Griep voorkomen

Griep voorkomen – Griep verschijnselen. Of u onder de griep zal bezwijken, hangt in hoge mate af van uw persoonlijke immuniteit en het soort griepvirus dat dat jaar circuleert. Toch zijn er dingen die u kunt doen om de vatbaarheid voor dit venijnige virus te verminderen.

Laat u inenten. Elk jaar ontwikkelen wetenschappers een vaccin tegen de stam van het virus dat het recentst is aangetroffen. Het beste dat u dus kunt doen, is u in de herfst of heel vroeg in de winter tegen de griep te laten inenten. Dergelijke inentingen worden vooral aangeraden aan mensen die in een verzorgingstehuis verlijven, mensen met een chronische hart- of longaandoening, iedereen boven de 65 en het meeste verplegend personeel. Mocht de inenting de griep toch niet tegenhouden, dan vermindert ze in elk geval de hevigheid ervan flink. Wacht niet tot de griep onder de mensen is, want het duurt ongeveer twee weken voor het vaccin begint te werken. Laat u echter niet inenten als u allergisch bent voor eieren, want daarvan wordt het vaccin gemaakt.

Vermijd drukke plaatsen. Aangezien het virus zich gemakkelijk verspreidt, kunt u tijdens een epidemie beter wegblijven uit bioscopen, theaters, winkelcentra en andere drukke plaatsen. Blijf ook uit de buurt van mensen die niezen of hoesten, al moet u daarvoor uit de lift stappen of uw zitplaats in de bus afstaan.

Kom uit de kou. Langdurige blootstelling aan nat en koud weer verlaagt uw weerstand en verhoogt uw kans op een infectie.

Gooi slechte gewoonten overboord. Roken en alcohol kunnen eveneens uw weerstand ondermijnen. Vooral roken tast de luchtwegen aan en maakt u vatbaarder voor griep.

Kussen doet u op eigen risico. Kussen is één van de meest doeltreffende manieren om griep te verspreiden. Zelfs in één kamer slapen met een zieke partner is vragen om moeilijkheden. Ga zo mogelijk zolang in een andere kamer liggen.

Spaar uw krachten. Zorg ervoor dat u niet te vermoeid raakt. Verf de huiskamer, poets de zolder of maak die speelkamer in de kelder maar een andere keer, in ieder geval niet in het griepseizoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *