Mexicaanse griep

De Mexicaanse griep is een relatief nieuw virus (Influenza A, H1N1), dat delen bevat van het bekende varkensgriepvirus. Daarnaast bevat het virus van de Mexicaanse griep delen van het menselijke griepvirus en het vogelgriepvirus. Op deze pagina lees je alles over de Mexicaanse griep, zoals de symptomen van de Mexicaanse griep, hoe je ervoor kan zorgen dat je minder risico loopt om de Mexicaanse griep op te lopen en hoe je het virus van de Mexicaanse griep herkent, als je jezelf niet voldoende hebt beschermd tegen het virus.

De symptomen van de Mexicaanse griep
Mensen die de Mexicaanse griep hebben, krijgen te maken met verschillende ziekteverschijnselen. Ten eerste krijgen patiënten met de Mexicaanse griep te maken met de standaard symptomen van de griep, zoals koorts, koude rillingen, hoofdpijn, moeheid, een droge hoest en spierpijn. Enkele typische symptomen van de Mexicaanse griep waar men tevens mee te maken kan krijgen, zijn misselijkheid, keelpijn, een loopneus, braken en diarree. Zo heeft 94 procent van de patiënten met de Mexicaanse griep te maken met koorts, heeft 92 procent van de patiënten last van een droge hoest, klaagt 62 procent van de patiënten over een zere keel en heeft 25 procent van de patiënten van Mexicaanse griep last van braken en diarree.

Hoe kan ik mezelf beschermen tegen de Mexicaanse griep?
De Mexicaanse griep wordt verspreid door hoesten en niezen, aangezien het griepvirus in druppeltjes snot, slijm en speeksel zit. Wil je het risico om Mexicaanse griep op te lopen verkleinen, dan kun je de volgende maatregelen opvolgen:
– Was regelmatig je handen met water en zeep.
– Raak zo min mogelijk je mond, neus en ogen aan.
– Houd je hand voor je mond als je moet hoesten of niezen.
– Gebruik papieren zakdoekjes slechts eenmalig en gooi ze na gebruik direct weg.
– Desinfecteer voorwerpen in huis, zoals deurklinken, regelmatig om verspreiding te voorkomen.
– Ventileer je slaapkamer goed, zodat bacteriën hier niet blijven zitten. Dit geldt ook voor andere ruimtes in je woning.

Ik ben bang dat ik toch Mexicaanse griep heb. Hoe herken ik dit virus?
Als je last hebt van griepverschijnselen, wil dit niet meteen zeggen dat je te maken hebt met Mexicaanse griep. Echter, als je terugkomt van een reis naar landen als de VS en Mexico en als je na deze reis last hebt van koorts van 38 graden of hoger en griepklachten, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Ook als je in landen bent geweest waar de Mexicaanse griep circuleert en je last hebt van de klachten van Mexicaanse griep, wordt het aangeraden contact op te nemen met de dokter. Vervolgens wordt door middel van een onderzoek gekeken of het virus in je lichaam aanwezig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *