Misselijkheid

Er zijn minstens 25 verschillende ziekten die chronische misselijkheid kunnen veroorzaken. Als de misselijkheid na een dag of twee niet over is, kunt u het beste uw huisarts raadplegen. We zijn even nagegaan welke dingen uw maag overhoop kunnen halen. De stroperige oplossing. Als de misselijkheid niet zo erg is, is een stroperig frisdrankconcentraat een doeltreffend middeltje. De niet-kool-zuurhoudende siroop bevat een hoge concentratie koolhydraten die de maag tot rust brengen. Ook gewone suikersiroop helpt. De dosis voor volwassenen is 1 tot 2 eetlepels, voor kinderen 1 tot 2 theelepels.

Houd het helder. Als u echt iets in uw maag wilt hebben, houd het dan bij heldere dranken als thee en vruchtensap. Drink deze warm of op kamertemperatuur, maar zeker niet koud, anders belast u uw maag nog meer. Drink met kleine slokjes tegelijk.

Frisdrank zonder prik. Koude en koolzuurhoudende dranken worden afgeraden, maar frisdrank die u een tijdje laat staan tot hij lauw is en de prik eruit is, helpt tegen misselijkheid.

Begin met koolhydraten. Als u echt iets wilt eten en uw misselijkheid is niet al te erg, eet dan kleine hoeveelheden koolhydraten in de vorm van toast of crackers of iets dergelijks. Wanneer uw maag iets beter is, mag u overgaan op lichte eiwithoudende voeding, bijvoorbeeld een kippenborst of vis. Vet voedsel is het laatste dat u weer in uw voeding opneemt.

Pas op met geneesmiddelen. Maagpijnstillers als Maalox en Rennie zijn bedoeld voor maagstoornissen als gevolg van ziekte, niet voor misselijkheid. Als de misselijkheid veroorzaakt wordt door ontsteking of irritatie en niet te erg is, mogen ze eventueel gebruikt worden, maar geen van onze experts raadt ze echt aan. Bovendien zijn het geen heldere drankjes, zoals algemeen wordt aanbevolen.

Probeer de gemberkuur. Een van de geraadpleegde deskundigen zweert bij gemberwortel. Volgens hem werkt dit altijd tegen misselijkheid. Neem capsules met gemberwortel in poedervorm; de hoeveelheid hangt af van hoe misselijk u zich voelt. Wanneer u oprispingen hebt waarbij u gember proeft, weet u dat u genoeg gehad hebt. Verse gember is voor de meeste mensen te sterk, gezien de hoeveelheden die nodig zijn om hetzelfde effect te krijgen als met poeder.

Maar er een eind aan. Een van de doeltreffendste manieren om een eind te maken aan de misselijkheid, is door toe te geven aan de braakneiging. De misselijkheid verdwijnt meteen en u bent op zijn minst tijdelijk verlost van dat onpasselijke gevoel. Een vinger in de keel steken om te kunnen braken wordt echter niet aanbevolen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *